Naar inhoud
special • 23.01.17

Beste Opdrachtgever Catering

Terugblik Gouden Bestek ​

special • 23.01.17
Bijzondere gerechten, rake uitspraken, herkenning en samenwerking. De uitreiking van het Gouden Bestek voor de Beste Opdrachtgever Catering tijdens Galloway Charity Diner onderdeel van Facility for Future op 18 januari 2017 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch was een ode aan de bedrijfscatering in Nederland. En een oproep aan opdrachtgevers en cateraars om samen te werken. Een terugblik

Voordat Veneca-voorzitter Hans Rijnierse de bokaal uitreikte aan Jeroen Marré van RTL was al duidelijk geworden dat de bedrijfscatering in Nederland na enkele minder jaren de weg omhoog weer te pakken heeft. Verschillende juryleden benadrukten dat in hun antwoorden op de vragen van presentator René Wentink.

Ze voegden toe dat echte samenwerking en onderling vertrouwen leiden tot betere resultaten. Ruud Baljé (voorzitter VOCC): ‘Het is van belang dat opdrachtgever en cateraar samen iets opbouwen zodat ze een goed product kunnen bieden. Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk. Ik spreek de hoop uit dat die voortgezet kan worden.’

Het Gouden Bestek voor de Beste opdrachtgever Catering. Eén prijs, zes genomineerden.

Focus op kwaliteit

Nathalie Hofman (voorzitter FMN): ‘De focus lag de laatste jaren op de kosten, nu ligt die op de kwaliteit. Het onderzoek van Twijnstra Gudde, dat hier vanmorgen werd gepresenteerd, wees dat uit.’ Ze voegde toe dat bedrijfscateraars zich flexibel moeten opstellen. ‘Organisaties krimpen en groeien al naar gelang de vraag naar hun diensten en producten. Cateraars zullen daar in mee moeten gaan.’

Michiel van Noort (senior adviseur HTC Advies) riep opdrachtgevers op om gebruik te maken van de kennis en de kunde van cateraars. ‘Zoek samen naar de beste oplossingen, zonder concessies te doen.’


Gouden tijden

Hans Rijnierse (voorzitter Veneca): ‘Contractcatering heeft gouden tijden gekend. Daarna werd het minder. Nu is er weer sprake van een opgang. Je kunt daar alleen van profiteren als je vernieuwt en de contractvormen op de juiste manier weet te vertalen.’

Gerrit Vink (voorzitter Codekamer Contractcatering van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag) riep inkopers op om de contracten nog eens na te kijken, omdat er links en rechts misschien nog wel iets te halen valt. ‘Maar let niet alleen op de centen, heb ook oog voor de kwaliteit.’

Streef naar beter

Roy Wesenhagen (voorzitter Gouden Bordjes): ‘Zet in op kwaliteit en vitaliteit. Ga innoveren en doe dan niet hetzelfde als de buurman, maar bedenk iets nieuws, kies voor echte innovatie. Blijf streven naar beter.’

Jaap de Graaf (oprichter Allesovercatering.nl): ‘Cateraars kunnen alleen bovengemiddeld functioneren als ze zich geruggesteund weten door opdrachtgevers die oog hebben voor de meerwaarde van catering en hospitality. Ik spreek de hoop uit dat deze wedstrijd daaraan mag bijdragen.’

Genomineerden

De zes genomineerden kregen evenals de juryleden vragen voorgelegd. De vraag aan Twan Burgers (Facility Manager bij ABN AMRO Commercial Finance, cateraar Appèl) was: ‘Jullie hebben gekozen voor een 10-jarig cateringcontract. Waarom zo lang?Twan Burgers: ‘De lengte van het contract maakt niet uit. We zijn op zoek naar een zo goed mogelijk dienstverlening. Daar gaat het om.’

Verschil van mening

Aan Annet de Haas (Hoofd Location Facilities bij Wageningen UR, cateraar Cormet en andere) kreeg de volgende vraag voorgelegd: Jullie werken met meerdere cateraars. Hebben die wel eens verschil van mening? De Haas: ‘Dat zullen ze ongetwijfeld wel eens hebben. Het is voor ons belangrijk dat ze elkaar weten te vinden en hun activiteiten afstemmen op elkaar en op de doelgroepen. Dat gebeurt.’

Steyn van Hamersveld (Hoofd Faciliteiten van VPRO, VARA/ BNN en NTR, catering in eigen beheer) ging in op de vraag of catering in eigen beheer meer werk met zich meebrengt. Van Hamersveld: ‘Voor mij niet, wel voor onze personeels- salarisadministratie. Het voordeel is dat we met eigen mensen werken en ongebonden zijn. Als we vlees willen betrekken bij de slager uit het dorp, kunnen we dat doen.’

vlnr Mark Hamstra, Annet de Haas, Jeroen Marré

Het verschil

Aan Mark Hamstra (Ketenmanager Facility Management bij Alliander, cateraar Hutten) werd gevraagd hoe je met catering het verschil kunt maken. Hamstra: ‘Met het bedrijfsrestaurant bied je medewerkers een plaats waar ze kunnen ontspannen, een plaats waar ze gastvrij ontvangen worden. Het is prettig als de cateraar de medewerkers zo’n plaats kan bieden.’

Rob Klinkert (Portfolio Manager FM PwC, cateraar ISS Integrated Facility Services) ging in op de vraag waarom PwC een fraai à la carte restaurant (Abacus) opende in haar vestiging te Rotterdam. Klinkert: ‘We stemmen ons aanbod af op de doelgroep die vaak overwerkt en behoefte heeft aan een restaurant waar ze gezond, lekker en betaalbaar kunnen dineren.’ En verder. ‘Als je ergens in gelooft moet je het doorzetten. Ik zou zeggen: stop met pilots, doe wat je doen moet.’

Ben jij getrouwd?

Jeroen Marré (Manager Facility Management bij RTL, cateraar PDX Services) kreeg de vraag voorgelegd waarom hij koos voor een contract voor onbepaalde tijd. Marré kaatste de bal terug naar presentator René Wentink. ‘Ben je getrouwd? Heb je een relatie? Vind je het normaal om tegen je partner te zeggen: we blijven vijf jaar bij elkaar? Nee, zo is het ook met je cateraar en met andere dienstverlenende bedrijven.’

Marré gelooft in contracten voor onbepaalde tijd. Je weet van tevoren nooit hoe het gaat lopen. ‘Vijf jaar kan te lang zijn. Als je het na één jaar met elkaar hebt gehad dan gaan die vier jaren daarna ook niet werken.’

Jurylid Gerrit Vink

Vink over open boek

Nadat er weer een gang was verorberd gaf jurylid Gerrit Vink een overzicht van de geschiedenis van de bedrijfscatering in Nederland. Deze ontstond in 1920. In dat jaar werd een wet van kracht die aangaf dat alle bedrijven met 100 medewerkers en meer een kantine moesten hebben.
Jaren later in 1932 naam Van Hecke in Rotterdam, de voorloper van Sodexo, een aantal kantines over van bedrijven. De contractcatering was geboren. Vink: ‘In 1968 bedacht een andere Van Hecke het bekende open boek contract.’

Gesloten

Maar erg open was dat contract niet. Vink: ‘Ik ben een uitspraak tegengekomen van een opdrachtgever die in 2000 zei: niets is zo gesloten als het open boek. En zo was het ook. Maar het was voor de cateraars een geweldig contract, volkomen risicoloos.’

Daar kwam verandering in. Er ontstonden vanaf 1990 andere contracten op basis van aanneemsommen. Het eigen risico voor de cateraar werd groter, ondernemen belangrijker. Vink: ‘Maar de mist trok niet echt op. Veel contracten eindigden voor de rechter. Het was noodzakelijk om de Code Verantwoordelijk Marktgedrag op te richten. Helaas heeft een aantal genomineerden deze code niet ondertekend.’

Investeren in contracten

Vink vindt het belangrijk dat de men werkt met goede contracten waar beide partijen in durven te investeren. ‘Contracten waarbij partijen fouten mogen maken, waar er sprake is van een inleertijd, waar kosten en kwaliteit met elkaar in evenwicht zijn, waar de onzekerheid tot een minimum wordt beperkt, waar het bedrijf middels het bedrijfsrestaurant laat zien hoe belangrijk het zijn medewerkers vindt. Waar partnership staat voor samenwerking om de wederzijdse belangen te versterken.’

Daarna was het aan Hans Rijnierse, een van de grondlegers van de contractcatering in Nederland, om de prijs uit te reiken. Allereerst liet hij weten dat het Gouden Bestek applaus verdiende. ‘Dit om aan te geven dat we dit initiatief graag op de agenda willen blijven houden.’

Charismatisch leider

Nadat onder tromgeroffel van de zaal bekend was gemaakt dat Jeroen Marré de winnaar was geworden, gaf Rijnierse een toelichting. ‘Het is sterk van Marré dat hij met een contract voor onbepaalde tijd werkt. Daarnaast is hij een charismatisch leider die er vol voor gaat. En hij heeft vertelt dat 80 procent van de aanwezige medewerkers gebruik maakt van het bedrijfsrestaurant, een zeer hoog percentage.’

Rijnierse gaf aan dat hij dat nog wel een keer wil komen controleren of die 80 procent wel klopt. Een plaagstootje waar Marré wel raad mee wist. ‘Kom maar langs, je bent van harte uitgenodigd.’ Om vervolgens zijn ‘vrouw’, cateringmanager Thijs Hollenkamp van PDX Services te bedankten. ‘Niet letterlijk nemen hoor deze uitspraak, Thijs is keurig getrouwd en hetero. Ik wil alleen maar aangeven dat de samenwerking perfect is.’

Het bedrijfsrestaurant van RTL

Ook Peter Derix, de eigenaar van PDX Services, werd bedankt voor zijn inbreng. Marré: ‘Het gaat erom dat je samen praat en denkt, dat je lief en leed deelt. En dat je medewerkers lekker kunnen eten. Het hoeven geen links gedraaide wortels te zijn van een microbiologische boerderij. Nee, het gaat om lekker eten, zet dat altijd op de eerste plaats.’

Cateraars bereiden diner

Chefs van zes verschillende cateraars bereidden in een kleine keuken het diner voor de 130 gasten. Elk namen ze een gang voor hun rekening. Speciale aandacht was er voor mvo en no-waste. Iedere chef lichtte zijn gerecht toe.

Gang 1. Kenny van Herpen van We Canteen: tonijn sushi/ sashimi van gedroogde/ gepekelde watermeloen.
Gang 2. Karel van Tiel van Albron: Ceviche Noordzee makreel met zeegroenten salade en gepekelde groenten.
Gang 3. Evert van Berkel van ISS. Cantharellen met kastanjes, quinoa en zwarte kool.
Gang 4. Damien Taylor van Hutten. Arancini, een no-waste gerecht van Italiaanse oorsprong met vier insecten erin verwerkt. Met ‘rokend’ groengerecht om blaadjes van te plukken.

Gang 5. ‘t Genot van Arie Hanssen en Henk Werther (Brabanthallen). Langoustine en zeebaars met wortel barigoule, oosterse jus, Kaffir limoen, aardappelcrème, sinaasappel gember olie en red curry kroepoek.
Gang 6. Francisco van Duin (Sodexo). Panna cotta van geitenmelk, wentelteefje van suikerbrood, krokant van roomboter babbelaar, honing cress.

Cadeautje van Eneco

Alle aanwezigen kregen na afloop een Waka Waka Power+ van Eneco, een compacte oplader en zaklamp op zonne-energie. Smartphones en kleine elektronische apparaten kunnen er op aangesloten worden. Het apparaat geeft volledig opgeladen 150 uur licht. Iedere ontvanger mag door middel van een code een land aanwijzen waar een bewoner, die zonder elektriciteit door het leven gaat, een Waka Waka Power+ ontvangt.

€6260,83 voor voedselbank

Het Galloway Charity Diner bracht €6260,83 op voor de Stichting voedselbanken Nederland. De cateraars werkten belangeloos mee, diverse bedrijven kochten tafels en plaatsen.



Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren