Naar inhoud
trend • 31.07.17

Opvallen met palmkool

trend • 31.07.17
Ooit gehoord van palmkool? Het is een boerenkoolachtige groente met blauwgroen blad. Leuk om eens te verwerken in salades of wokgerechten, ontdekte Ted Commandeur.

Een innovatieve groenteteler in Wervershoof zette mij een paar weken geleden op het spoor. René Verdonk is de naam.

Hij doet er veel aan om de producten die hij teelt, onder de aandacht te brengen. Door leuke recepten te bedenken bijvoorbeeld en deze ook te verspreiden.

Bimi
Broccoli is bij hem de hoofdmoot. Daarnaast teelt hij aanverwante groenten, zoals bimi (het slanke zusje van broccoli), palmkool (het stevige broertje van boerenkool) en doet hij leuke dingen met broccoleaf (de bladeren rondom broccoli).

Maaltijden voor medewerkers
Ik bezocht zijn bedrijf waar een aantal Polen werkzaam is. Wat me aansprak was dat Verdonk een kok heeft aangesteld die ervoor zorgt dat de medewerkers goed en gezond eten. Zo blijven ze fit. Als cateringman mag ik dat natuurlijk graag zien. Leuk detail.

Palmkool is het stevige broertje van boerenkool.

Italiaans broertje
Palmkool kan gezien worden als het Italiaanse broertje van boerenkool, maar dan milder van smaak. Heerlijk door de pasta, in een stoofgerecht, als roerbakgroente of in een stevige groentesoep. Rijk aan vitamine A, B, C en K. Bevat foliumzuur, omega 3, ijzer, magnesium en calcium.

Je kunt het jonge blad rauw en fijngesneden verwerken. Ook toe te passen in groene smoothies. Uiteraard zijn die ook gezond, zeer gezond zelfs.

Wintergroente
Palmkool groeit als een soort palm de lucht in. De plant gedijt het beste bij koel weer, zo is me verteld. Kan goed tegen vorst. Is daarom ook een prima wintergroente. Maar in de zomer ging het ook prima, zo kon ik vaststellen.

Hieronder twee recepten die me zijn aangereikt door Van de Krommeleek, het merk van René Verdonk en zijn partner Sabine van den Berg.

Recept 1
Palmkool met spek
Deze geroerbakte palmkool staat snel op tafel. Palmkool is stevig en knapperig van smaak, lekker door de zoute twist van het ontbijtspek.

Benodigdheden voor twee personen:
10 plakjes ontbijtspek
1 eetlepel olijfolie
150 ml groentebouillon
½ zak palmkool, grof gesneden
1 eetlepel citroensap
Peper en zout

Ted Commandeur: 'Groenteteler René Verdonk zette me op het spoor.'

Bereidingswijze:
1. Verhit een koekenpan en bak hier kort de ontbijtspek in.
Leg deze daarna op een bord.
2. Doe de palmkool in dezelfde pan en voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
3. Blancheer de palmkool 2 minuten in de groentebouillon.
4. Giet de palmkool af en breng de palmkool op smaak met citroensap en peper en zout. Doe als laatste de spek er nog even bij, zodat alles warm is bij het serveren.

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree en een gebakken kabeljauw.

Recept 2
Palmkool met kikkererwten
Ideaal voor als je flinke trek hebt.

Benodigdheden voor twee personen:
Olijfolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 rode ui, in halve ringen gesneden
½ zak palmkool, grof gesneden
1 mespunt gedroogde tijm
200 g kikkererwten

Bereidingswijze:
1. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Roerbak hierin de kno­ ook en ui totdat het glazig ziet.
2. Voeg de palmkool in delen toe en blijf het roerbakken.
3. Breng de palmkool op smaak met tijm en peper en zout.
4. Voeg de kikkererwten toe en verwarm dit nog even mee.

Serveertip:
Lekker met een braadworstje.


Ted Commandeur
Ted Culinair Advies


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren