Naar inhoud
watIsCatering • 24.02.16
Wat is catering? Verwarring rechtgezet

Wat is catering?

Wat is catering? Eenvoudige vraag, zou je denken. Maar dat valt een beetje tegen. Velen denken dat het begrip catering in Nederland louter betrekking heeft op het bedrijfsrestaurant of op het verzorgen van partijen op locatie. Maar nee, er is meer. Wij van Allesovercatering.nl willen duidelijkheid scheppen. Om misverstanden uit de wereld te helpen.

Om het simpel te stellen. Catering is alles wat geen horeca is en te maken heeft met het professioneel verstrekken van eten en drinken.

Er is sprake van horeca als gasten komen om te eten en te drinken of te slapen. Is het hoofddoel wat anders dan spreken we van catering. Denk aan werk, onderwijs, sport, ziekenhuis, verzorgingshuis, station, luchthaven, vliegtuig, trein, opvang asielzoekers, gevangenis, bibliotheek, dierentuin en zo zijn er nog wel een paar.

Daarnaast wordt het verzorgen van de partij, die ergens op een locatie plaats vindt, ook omschreven als catering. Party- of eventcatering om precies te zijn.

Contractcatering
Als de dagelijkse voorziening van maaltijden en andere restauratieve services wordt toevertrouwd aan een externe dienstverlener spreek je van contractcatering. Er is sprake van een contract. De catering wordt doorgaans uitgevoerd onder het dak van de opdrachtgever.

Men hanteert bij contractcatering in de meeste gevallen een mix van ‘sociale’ prijzen voor de eerste levensbehoeften – denk aan brood, beleg, melk, thee, eenvoudige koffies – en van prijzen die dichter tegen de horeca aanliggen. Deze hebben betrekking op de wat luxere producten.

Verwarrende begrippen
De catering – vooral onderwijs- en bedrijfscatering - is dichter naar de horeca toe gekropen. Dit proces is al meer dan tien jaar gaande. Daarmee wordt gedoeld op het feit dat catering luxer, gezonder en creatiever is geworden. ’t Is veel meer dan een in cellofaan verpakt broodje kaas met een glas melk. Mooie, creatieve concepten, fraaie koffiecorners en een sfeervolle inrichtingen deden hun intrede.

Daarom noemen sommige contractcateraars zichzelf foodservice-organisatie of aanbieders van bedrijfshoreca of zakelijke horeca. Ze doen dat omdat ze niet geassocieerd willen worden met fantasieloze lijnbuffetten en kille, donkere ruimtes.

Driehoeksverhouding
De bovenbeschreven begrippen kunnen voor misverstanden zorgen. Horeca is iets anders dan catering. De cateraar doet zijn ding in de meeste gevallen onder het dak van een ander, in opdracht van een ander. Er is sprake van een driehoeksverhouding: opdrachtgever, gast, cateraar. In de horeca niet.

Bovendien zorgen de begrippen op zich ook weer voor misvattingen. Foodservice is bijvoorbeeld de verzamelnaam van alles dat in het teken staat van het professioneel verstrekken van eten en drinken buitenshuis.

Catering blijft
Foodservice behelst meer dan horeca of catering alleen. Het begrip zakelijke horeca kan inhouden dat de betreffende ondernemer zich in zijn eigen zaak toelegt op zakendiners en dergelijke. Ook dat is doorgaans niet het geval als het gaat om cateraars. Verwarrend dus dat begrip. Daarom blijven wij omwille van de duidelijkheid het begrip catering gebruiken.


Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren