Naar inhoud
column • 12.06.18

Minister De Jonge, praat eens met cateraars!

Cateraars serveren gezond, nu de rest nog

column • 12.06.18
Bedrijfs- en onderwijscateraars in Nederland zijn bezig met gezonde voeding en duurzaamheid. Klanten of gasten, zo je wilt, worden gestimuleerd om salades en andere gezonde producten tot zich te nemen.

Het ongezonde werk wordt nog wel aangeboden, want mensen moeten kunnen kiezen, maar dan minder in het oog springend, en vaak extra hoog geprijsd. Om de consumptie ervan te ontmoedigen.

Zodat medewerkers gezond kunnen eten met als gevolg dat ze vitaler worden, beter presteren en minder vaak ziek zijn.

Uiteraard is een gezonde levensstijl daarbij noodzaak, want als je je de hele dag zit en rookt en ’s avonds aan de borrel gaat krijg je, ook al eet je af en toe een paar tomaten, alsnog te maken met obesitas, suikerziekte en andere lichamelijke ongemakken.

Dikmakers nog steeds volop verkrijgbaar.

En als je na het werk de supermarkt betreedt om daar pizza’s, frisdranken, kant-en-klaar maaltijden en suikerrijke ontbijtproducten in te slaan, gaat het ook niet goed. Toch liggen de verleidingen daar voor het grijpen. Terwijl de bedrijfscateraar moeite doet om de medewerkers van zijn opdrachtgever een gezonde hap te bezorgen, bieden de supermarkten volop vette, suikerrijke producten aan. Ook aan jongeren.

Eén troost. In de VS is het nog erger. Daar krijgen kinderen op school ongezonde lunches aangeboden. Sinds 2010 is er een wet van kracht die ongezonde producten op scholen verbiedt, maar toen er twee jaar later een bepaling kwam die frietjes en pizza’s in de categorie groenten en fruit indeelde, was het effect van die wet grotendeels verdwenen. Dit werd naar voren gebracht in de documentaire Fed Up van Stephanie Soechtig die op maandag 11 juni te zien was op NPO 3.

Bewerkte, suikerrijke producten zijn voorzien van aantrekkelijke verpakkingen.

In Fed Up wordt gemeld dat fastfoodketens belangrijke leveranciers zijn van scholen, dat tv-reclames voor snoep en pizza’s kinderen enorm beïnvloeden en dat bewerkt, suikerhoudend voedsel een grote boosdoener is. De documentaire toont een jongen van 15, zo dik dat alleen een maagverkleining hem kan redden. Woordvoerders pleiten in Fed Up voor onbewerkte voeding, voor koks die in de schoolkantine vers koken.

Maar er gebeurt op dit vlak weinig in de VS. De politiek maakt zich niet zo druk om ongezond eten omdat veel grote bedrijven er veel geld aan verdienen, zo blijkt uit de documentaire, die eenzijdig anti-voedingsindustrie is, maar wel heel duidelijk de vinger op een zere plek legt.

Bij ons in Nederland doen we dit beter, althans in de bedrijfs- en onderwijscatering. Daarnaast wordt het tijd dat we suikerrijke, vette, ongezonde producten uit de schappen van de supermarkt en andere aanbieders gaan weren. Verder zouden we de btw-verhoging op gezonde producten, zoals groente en fruit, onmiddellijk moeten terugdraaien. Waarom maken de organisaties van cateraars, Veneca en de VOCC, daar niet wat meer stampij over?

Bedrijfscateraars hebben een paar grote stappen in de goede richting gezet, terwijl veel fabrikanten zich beperken tot kleine stapjes: een beetje minder van dit en een beetje minder van dat. Helaas schieten we daar niet zo veel mee op. Misschien kan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een gesprek aanknopen met enkele cateraars om hen te vragen hoe zij erin slagen om gezonde voeding op de kaart te zetten.

Jaap de Graaf,
Allesovercatering.nl


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren