Naar inhoud
column • 06.07.17

'Kroket in hetzelfde rijtje als Sinterklaas'

De zinloze discussie over de bitterbal

column • 06.07.17
Een meer oer-Hollandse snack kun je het bijna niet krijgen, de bitterbal of de kroket. Immens populair, zowel bij de snackbar als bij een borrel. Vers uit de frituur niet alleen heet voor je gehemelte, maar ook als gespreksonderwerp. Wil je namelijk figuurlijk je vingers aan iets branden? Dan moet je voorstellen om de kroket of bitterbal te verbieden. Wat volgt is een felle discussie, waar ik persoonlijk het nut niet van inzie.

De volgende in de reeks van notoire ‘bitterbalruzie’s’ is de rel in het gemeentebestuur van Utrecht. RTV Utrecht berichtte op 4 juli dat het bestuur in de clinch ligt om de bittergarnituur in het stadhuis. De meerderheid van de coalitie is voor het aanbieden van 50% vegetarische hapjes die geserveerd worden tijdens gemeentelijke bijeenkomsten. Coalitiepartner VVD vindt daar geen bal aan. Niet zozeer omdat het vegetarische hapjes zijn, maar omdat mensen zelf keuzevrijheid moeten hebben. Een rel is geboren en tijdens de komkommertijd is dit plots landelijk nieuws.

Hoe kan het toch dat mensen die de bitterbal of kroket in de ban willen doen juist getrakteerd worden op een verhitte discussie in plaats van een duurzaam alternatief? Het fundament van deze verhitte discussie zit in mijn optiek in de volgende aspecten die te maken hebben met consumentengedrag.

Blijf van mijn kroket af!
Soms menen sommigen dat dingen van ‘ons’ zijn. Een voorbeeld hiervan is het Sinterklaasfeest, waarbij de discussie zelfs op nationaal niveau compleet geëscaleerd is. De kroket staat in hetzelfde rijtje, want die is schijnbaar ook van ‘ons’. Dit slaat helemaal nergens op, want de kroket komt zeer waarschijnlijk uit Frankrijk. Toch is er een heel sterk fel mechanisme bij consumenten die de kroket verdedigen. Onder het mom van: “We mogen toch zelf bepalen wanneer wij willen snacken en iets willen eten wat misschien niet zo goed is?”. De kroket is misschien wel dé guilty pleasure snack van de Nederlander en sommigen menen dan ook dat je daar met je handen vanaf moet blijven.

Schijnoplossingen
Een probleem met een dergelijk anti-bitterballenbeleid is dat de effectiviteit hiervan nooit getoetst is, althans ik heb de resultaten nooit gezien. Op papier is het een nobel streven om 50% van de happen vegetarisch te maken, maar in de praktijk zijn er tal van voorbeelden dat dit beleid omzeilt wordt. Zo worden er bijvoorbeeld dubbel zoveel happen besteld of huurt men een externe partij in die alsnog bitterballen komt brengen. Als mensen iets opgelegd krijgen waar ze het niet mee eens zijn vinden ze toch wel een manier om hun wil te door te drukken. Onder aan de streep is het discutabel wat het resultaat dan is.

Ondanks dat ik voorstander ben van een meer duurzaam assortiment zie ik het nut van deze discussie niet in. Verspil je tijd er niet mee, want het resultaat is de moeite en de felheid van de discussie niet waard. Consumentengedrag gaat pas veranderen wanneer er een beter alternatief is. Het opleggen van een ander assortiment is juist olie op het vuur voor de tegenpartij door bovenstaande aspecten. Steek de tijd liever in het vinden van een beter alternatief.

Thomas Luttikhold
Doet met Wastewatchers onderzoek naar het ontstaan van voedselverspilling en probeert door middel van kennis en inzicht voedselverspilling preventief te reduceren.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren