Naar inhoud
column • 07.06.17

De keerzijde van de hype

Drie cateringfeitjes over de avocado

column • 07.06.17
De NOS zorgde er op 8 mei voor dat de avocado in het middelpunt van de belangstelling stond. Zij deelde het artikel ‘goed voor jou, maar minder goed voor het milieu.’ Daarin wordt melding gemaakt van een avocadohype die zorgt voor onrust op de handelsmarkt met kwalijke gevolgen.

Dat leg ik even uit. We consumeren in Nederland meer avocado's dan ooit. Vorig jaar 39 miljoen kilo. In 2008 was dat nog 10 miljoen. Deze populariteit is verklaarbaar. Avocado’s bevatten veel gezonde vetten, vitaminen en vezels. Volgens sommigen gaan ze veroudering tegen en zijn het superfoods.

Maar, zo wordt gewaarschuwd, er is ook een keerzijde, de avocado is milieubelastend. De teelt vergt veel water, wel 1000 liter per kilo. Traditionele watervoorzieningen in producerende landen als Peru, China en Mexico drogen uit. En het vervoer naar Nederland kost bergen energie.

Toch blijft de avocado volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een milieuvriendelijke keuze. Veel avocado's die we in Nederland consumeren, komen uit landen die bij ons in de B-categorie vallen. Dat betekent dat de milieuschade meevalt.

Toch is het belangrijk dat we extra zorgvuldig omspringen met avocado’s en waste zoveel mogelijk tegengaan. Voor mij aanleiding om eens in de ‘wastedatabase’ van Wastewatchers te duiken en op zoek te gaan naar enkele leuke avocadofeitjes door eet- en verspillingspatronen van producten met avocado te onderzoeken.

1. Brood
In Nederland worden avocado’s in de meeste gevallen in combinatie met brood geserveerd. Uit oogpunt van verspilling is dat toe te juichen. Avocado’s worden namelijk gemiddeld 5.24% verspild op een broodje, wat in vergelijking met salades (7,56%) en smoothies (12,56%) een laag percentage is.

2. Dinsdag
Sommige producten scoren beter op specifieke dagen van de week. Zo ook de avocado. Op dinsdag ligt de verspilling van de producten met avocado het laagst: gemiddeld 2,14%, zo blijkt uit metingen op voedselverspilling van producten met het ingrediënt avocado. Dit resultaat volgt het patroon dat consumenten op dinsdag extra bewust bezig zijn met goede voeding. In het verlengde hiervan scoren producten met avocado op vrijdag (snackdag) het slechtst, met een gemiddeld verspillingspercentage van 12,63%.

3. Meer avocado’s op de Zuid-as?
Het viel op dat locaties op de Zuid-as vaker producten met avocado’s serveren dan locaties elders in het land. Maar liefst een derde van alle metingen op avocado komt van de Zuid-as. Waarschijnlijk omdat de doelgroep, die hier werkzaam is, meer gevoelig is voor voedselhypes. Opvallend was dat de verspilling van producten met avocado’s op de Zuid-as gemiddeld hoger ligt dan in de rest van het land. Een verklaring kan gevonden worden in het feit dat de ‘hippe-voedsel-minded-doelgroep’ overschat wordt en helemaal niet zo bewust met het milieu en met voeding bezig is als ze zelf wel denkt.

Het bovenstaande kan natuurlijk niet als 100% waarheid gezien worden. Er zijn ook niet genoemde variabelen die invloed hebben. Toch geeft het een waardevol inkijkje in de eet- en verspillingspatronen van consumenten. Kortom, avocado serveer je dus op een dinsdag op een broodje buiten de Zuid-as. Dan is de kans het kleinst dat het product verspild wordt.

Thomas Luttikhold
Doet met Wastewatchers onderzoek naar het ontstaan van voedselverspilling en probeert door middel van kennis en inzicht voedselverspilling preventief te reduceren.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren