Naar inhoud
column • 13.11.17

Maak werk catering aantrekkelijker

column • 13.11.17
Het is een verademing dat we niet meer iedere keer hoeven te praten over economische recessie en de krimp die dat met zich meebrengt. Het zal wel een keer terugkomen, maar voorlopig draait de economie naar behoren. En als het economisch tij mee zit kun je erop wachten: kokstekort. Ja, daar kampen we mee. Niet alleen de horeca, ook andere sectoren, waaronder de catering, hebben zo nu en dan het nakijken.

Vooral locaties waar de sfeer niet opperbest is en waar koks ook in de avonden en in de weekenden moeten werken, hebben problemen. Koks die zich niet gewaardeerd voelen, kijken om zich heen. Ze informeren wat en hebben snel een andere baan. Een baan in de horeca waar ze beter betaald worden en ook nog kunnen meedelen in de fooienpot.

Zo’n overstap is normaal gesproken niet verstandig. Overwerk en weekendwerk komen in de horeca vaker voor dan in de catering. Kijk ook goed uit waar je gaat werken. Niet iedere horecaondernemer heeft zijn administratie op orde. Betalingsachterstanden zijn geen uitzondering. Medewerkers kunnen daar de dupe van worden.

Er zijn ook koks die een eigen restaurant of cateringbedrijf beginnen of als freelancer aan de slag gaan. Je moet van goede huize komen. Je gaat je eigen administratie voeren en nadenken over tientallen vraagstukken.

En als we straks weer overvallen worden door een recessie daalt de vraag naar jouw producten en diensten. En daarmee dus ook de prijzen en je omzet en je rendement. Neem geen overhaast besluit.

Tegen de werkgevers wil ik zeggen: zorg ervoor dat koks en medewerkers plezier hebben op het werk, begeleid ze, maak ze belangrijk, geef ze verantwoordelijkheden, vertrouw ze, laat ze meedenken, laat ze problemen oplossen. Daar worden ze beter van. Ga zo nu en dan het café in met z’n allen om elkaar ook eens op een andere manier te leren kennen. Ga rouleren, zorg voor uitdagingen. Misschien dat jouw koks dan wel zeggen: ik laat het tijdelijke voordeel, dat de horeca te bieden heeft, aan mij voorbij gaan.

Probleem opgelost? Nee, het tekort betreft niet alleen de koks maar ook de cateringmedewerkers. Ook zij kijken om zich heen. In de meeste gevallen kunnen cateringmedewerkers maar een paar uur werken op een dag terwijl ze graag meer uren willen maken om met een beter gevulde geldbuidel thuis te komen. Ook voor hen liggen er mogelijkheden buiten de branche. Werkgevers zullen dus na moeten denken over oplossingen om ook deze medewerkers te binden.

Eén maatregel ligt voor de hand. Geef ze de mogelijkheid om meer uren te maken. Zet ze in voor andere klussen dan catering.Denk aan schoonmaak, tuinonderhoud, magazijnwerk en ontvangst. Laat ze rouleren met bedrijven uit andere branches. Twee innovatieve bedrijven - Wester & Van Doorn en People4All – dragen hiervoor oplossingen aan. Ze verdienen steun.

Andere ideeën om werken in de catering uitdagender te maken komen uit de catering zelf. Cormet Enjoy the Good Life geeft ondernemende foodprofessionals de kans om op onderwijsinstellingen hun producten aan te bieden. Lokale Helden & co biedt mogelijkheden om franchisenemer te worden in de contractcatering. Ook die initiatieven verdienen steun.

Het zijn initiatieven die het werken in de contractcatering aantrekkelijker en veelzijdiger maken. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zijn deze initiatieven extra welkom.


Jaap de Graaf,

Allesovercatering.nl


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren