Naar inhoud
column • 10.10.17

Vijf redenen om dat te doen

Wereldvoedseldag: sta stil bij verspilling

column • 10.10.17
Er zijn vele verschillende dagen in het jaar. Zoals op 16 maart wanneer het Pannekoekdag is en inderdaad … wij stilstaan bij de pannenkoek. Of wat dacht je van 22 januari? Dan is het Nationale Pindakaasdag.

De verscheidenheid aan gekke feestdagen maakt het allemaal een beetje lacherig, waardoor echt belangrijke dagen misschien minder aandacht krijgen dan dat ze verdienen. Een goed voorbeeld daarvan is Wereldvoedseldag op 16 oktober. De dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, waar voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor voedsel.

Voor de mens is het belang van voedsel duidelijk; zonder kunnen wij niet overleven. Het belang van voedsel gaat alleen verder dan het onderhouden van de mens. Om voedsel te produceren hebben wij namelijk grondstoffen van de aarde nodig. Het verbruiken van deze grondstoffen heeft verstrekkende gevolgen, welke vaak onderschat worden. Hoe zonde is het om deze grondstoffen vervolgens ook nog eens te verspillen? Voor mij redenen genoeg om stil te staan bij voedselverspilling op Wereldvoedseldag. Hier volgen 5 redenen.

1) Voedselzekerheid
Voor ons in Nederland is voedselzekerheid hoog, maar in de rest van de wereld is voedselzekerheid zeker geen vanzelfsprekendheid. Dagelijks sterven maar liefs 24.000 mensen aan honger, waarvan 75% kind is. Daarnaast zitten 800 miljoen mensen dagelijks in voedsel onzekerheid. Duizelingwekkende cijfers. Pannenkoekdag of Pindakaasdag mogen dan leuk zijn, maar het wezenlijke belang wordt gedeeld op Wereldvoedseldag.

2)CO2 footprint
Om voedsel te produceren is energie nodig. Denk aan het verwarmen van kassen voor de teelt van tomaten of het onderhouden van een varkensstal voor de productie van varkensvlees. Om deze energie een waarde te geven is de ‘Carbon Footprint’ bedacht. Deze waarde, in CO2, geeft aan hoeveel energie er benodigd is bij de productie van voedsel. Eén kilogram kaas staat bijvoorbeeld gelijk aan één kilogram CO2, dat weer gelijk staat aan minstens 10 kilometer rijden in een gemiddelde Nederlandse auto.

3) Water footprint
Net als de mens kunnen dieren en planten niet zonder water. En sommige producten verbruiken heel veel water. Wat dacht je van een kopje koffie? Voor de productie van een kopje koffie (alleen de vloeistof) ben je al snel 250 liter water kwijt. Of wat dacht je van een kilogram rundvlees? Daarvoor is zelfs 15.000 liter water nodig. Water is benodigd voor de productie van het product. Bij de koffieboon is veel water benodigd om de koffieplant te bewateren. Een bijkomstig probleem is dat sommige producten die veel water nodig hebben, zoals koffie, in gebieden groeien waar zeer weinig water is. Dit kan soms verstrekkende gevolgen hebben voor het milieu in die regio. Een voorbeeld hiervan is het Aralmeer in Kazachstan, dat in slechts 30 jaar droog is komen te staan. Eerst was het meer zo groot als Nederland.

4) Land
Een ander belangrijk facet achter voedsel is ruimte. Er komen meer mensen op aarde, die gemiddeld ook meer gaan eten. Terwijl de ruimte op aarde beperkt is. Dit leidt tot problemen. Een bekend voorbeeld is het verder krimpende Amazoneregenwoud, dat voor landbouwdoeleinden illegaal gekapt wordt. De reden waarom mense gedreven worden tot illegale praktijken, is omdat de vraag naar vlees, in het bijzonder rundvlees, nog altijd stijgt, waardoor het loont om meer grondgebied aan te winnen voor de productie van soja (dat wat runderen eten) of rundvlees.

5) Financiële gevolgen
Veel verspilling ontstaat in welvarende landen, terwijl minder welvarende tekorten hebben aan voedsel. Het voedsel is wat dat betreft oneerlijk verdeeld. Dit komt door vraag en aanbod. Er is altijd meer vraag naar voedsel is altijd groter dan het aanbod. De Westerse wereld is welvarend en daardoor in staat beter grote delen aanbod van de wereldvoedselmarkt te kopen dan minder welvarende landen. Dit principe wordt versterkt doordat de Westerse wereld grote delen van het voedsel verspild en hierdoor een grotere vraag zal hebben dan feitelijk nodig. De prijzen op de wereldvoedselmarkt zullen beïnvloed worden door de inefficiëntie van de Westerse landen. Hierdoor zal: voedsel structureel duurder zijn dan nodig, minder welvarende landen het lastig hebben om te concurreren tegen de Westerse wereld en ongelijkheid in de voedselketen in stand blijven.

Jaarlijks wordt er nog veel voedsel, met een waarde van €4.5 miljard, verspild in Nederland. Zoals de bovenstaande redenen aangeven heeft deze verspilling veel meer impact dan alleen onze portemonnees en op de gevulde kliko’s. Het heeft verstrekkende gevolgen op: het wereldwijde voedselsysteem, het milieu, op ons en de toekomst. Wat mij betreft een mooi (en essentieel) moment om op 16 oktober hier even stil bij te staan.


Thomas Luttikhold
Doet met Wastewatchers onderzoek naar het ontstaan van voedselverspilling en probeert door middel van kennis en inzicht voedselverspilling preventief te reduceren.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren