Naar inhoud
duurzaamheidArtikel • 03.10.17

'De overtreffende trap van gezonde voeding'

Natuurvoeding verrijkt bedrijfsrestaurant

duurzaamheidArtikel • 03.10.17
Natuurvoeding in de bedrijfscatering. Dat klinkt nieuw. Wat is de meerwaarde ervan in vergelijking met ‘gewone’ gezonde voeding?

Bij natuurvoeding gaat het om natuurlijke seizoensproducten zonder kunstmatige toevoegingen. Met als doel om voedingsstoffen ‘optimaal beschikbaar’ te stellen voor het lichaam. De producten worden ‘zo dichtbij mogelijk’ gehaald, zegt Rianne Bossink, natuurvoedingsadviseur bij Tweetal Catering.

Ze voegt toe dat natuurvoeding ‘de overtreffende trap van gezonde voeding’ is. Om toe te voegen dat ‘steeds meer opdrachtgevers het belang van natuurvoeding en de invloed ervan op de gezondheid en prestaties van medewerkers erkennen. Daarnaast zien wij dat er ook vraag is naar de bekende snacks, zoals een gehaktbal of kroket.‘

De 'overtreffende trap' van gezonde voeding.

Niet duur
Ze laat weten dat natuurvoeding niet ingewikkeld of duur te hoeft te zijn. ‘Bovendien kun je producten conserveren – invriezen - om ze later te gebruiken. Zo kun je als cateraar profiteren van periodes waarin de aanvoer ruim is en de prijzen laag.’

Gezonde snackrepen
Voorbeelden van natuurproducten van Tweetal Catering zijn eigengemaakte soepen met uitsluitend verse ingrediënten en snackrepen gemaakt van gedroogd fruit en noten. De soepen en de repen worden in de eigen keuken bereid.

Variatie in het aanbod is belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon samen te kunnen stellen, aldus Bossink. ‘Gasten krijgen een ruim aanbod aan nutriënten voorgeschoteld.’

Minder vervuild
Maar de ene medewerker is de andere niet. Mensen die productiewerk doen zullen eerder kiezen voor een gehaktbal dan voor een gevulde salade. Hoe ga je daar als cateraar mee om?

Bossink laat weten dat je kunt kiezen voor aangepaste producten. Een gehaktbal van rundvlees of kip in plaats van varkensvlees. ‘Rund en kip zijn minder vet en minder vervuild dan varkensvlees. Je kunt ook denken aan een gehaktbal met daarin groente verwerkt.’

Proeverijen
Het zou nog mooier zijn als de productiemedewerkers zelf kiezen voor salades en andere verantwoorde producten. 'Wij laten de gasten regelmatig nieuwe gerechten proeven. Zo kom je erachter wat ze ervan vinden. Vervolgens vertalen wij hun wensen naar een passend assortiment.'

Je kunt de medewerkers ook in stapjes laten wennen aan gezondere voeding. Neem een broodje shoarma. Bossink: ‘Vervang het varkensvlees door kip en voeg daar stap voor stap groente aan toe. Begin met een beetje geraspte wortel en voer dat langzaam op met verschillende groenten.’

Natuurlijke e-nummers
E-nummers zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk positief in het nieuws gekomen. Er zijn ook e-nummers op natuurlijke basis, helemaal niet slecht, zo werd geopperd. Bossink is niet overtuigd. ‘Het blijven kunstmatige toevoegingen ook al hebben ze misschien een natuurlijke herkomst.’

Het voordeel van natuurlijke producten is dat het lichaam de voeding maximaal kan gebruiken. Er hoeven geen kunstmatige stoffen afgebroken te worden. ‘Je profiteert daardoor maximaal van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.’

Conserveermiddelen
Over conserveermiddelen zegt Bossink: ‘Ik kan me voorstellen dat die voor producten in de supermarkt van belang zijn. Die zijn dagen onderweg. Bij ons ligt dat anders. Wij bereiden onze gerechten dagelijks vers. Gisteren op het land of in de kas, morgen op het bord.’

Dat kan niet voor alle producten in alle jaargetijden opgaan. In de winter bijvoorbeeld niet. ‘Kasgroenten, wintergroenten en ingevroren producten brengen in die gevallen uitkomst.’


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren