Naar inhoud
duurzaamheidArtikel • 20.03.18

Minister komt met plan

Wie koopt gered voedsel?

duurzaamheidArtikel • 20.03.18
Voedsel met een plekje en een vlekje verwerken tot bruikbare, lekkere producten is niet zo’n probleem, maar wie gaat het allemaal kopen? Dat vraagt cateraar Bob Hutten, oprichter van de Verspillingsfabriek, zich af in een reportage die is verschenen in een aantal regionale kranten.

De mensen van de Verspillingsfabriek bereiden sinds 1 april 2017 soepen en sauzen uit groenten die voorheen bij het afval belanden. In het eerste jaar verwerkten ze een half miljoen kilo. Dat had meer kunnen zijn, want het aanbod is groot genoeg.

Afzet is lastig
Maar wie gaat het allemaal kopen? De supermarkten? Dat ligt moeilijk. Zij hebben een constante aanvoer nodig, terwijl het aanbod van overtollige groente voortdurend wisselt. Hutten Catering dan misschien? Dat is lastig. ‘In de bedrijfskantines verkopen we misschien 200 liter broccolisoep terwijl we in de fabriek 1000 liter per keer maken.’

Niet gratis
De ingrediënten die de Verspillingsfabriek verwerkt zijn niet gratis. Hutten betaalt ervoor, zodat hij er ook eisen aan kan stellen. Het is voorlopig ook geen winstgevende business. Op een omzet van €900.000 boekte Hutten een verlies van €300.000, geeft hij te kennen.

Reststromen
De cateraar zou graag zien dat de overheid voedingsbedrijven verplicht hun dagelijkse verspilling in kaart te brengen. Hij gelooft in een online platform waarop het aanbod van reststromen is te zien. Mogelijke afnemers kunnen er dan beter op inspelen.

Horeca als oplossing
Ook andere partijen zijn bezig met het aanpakken van waste. Freke van Nimwegen van Instock (drie restaurants) bijvoorbeeld. Die restaurants bereiden gerechten van onverkochte producten van Albert Heijn-vestigingen uit de betreffende regio’s. ‘Dat is makkelijker dan er houdbare producten van te moeten maken.’

Instock levert vanuit het sorteercentrum ook aan andere restaurants en cateraars.

Minister
Minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit heeft ondertussen laten weten dat ze korte metten wil maken met de voedselverspilling. Nederland moet in 2030 de helft minder voedsel verspillen, heeft ze laten weten.

2 miljoen ton
Ze trekt hiervoor de komende jaren €7 miljoen uit. Ieder jaar verspillen Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca naar schatting 2 miljoen ton voedsel.

Houdbaarheidsdatum
Er komt een publiekscampagne. Verder zullen er op minder producten een houdbaarheidsdatum worden vermeld. Dit voorkomt verspilling.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren