Naar inhoud
interview • 02.09.17

Van Noort over het belang van welzijn

‘Opkomst wellbeing schept kansen voor cateraars’

interview • 02.09.17
Wellbeing of in gewoon Nederlands welzijn wordt – in combinatie met gezondheid - de komende jaren belangrijker. Thuis, onderweg, op het werk of waar dan ook. ‘Dit schept kansen voor cateraars’, zegt Michiel van Noort van HTC Advies. Maar welke kansen zijn dat? En hoe snel zal het gaan? Een interview.

De toenemende aandacht voor welzijn komt voort uit bewustwording binnen verschillende sectoren. De vastgoedsector is daar één van, een belangrijke, blijkt uit de woorden van Michiel van Noort* van HTC Advies. ‘Men begint zich te realiseren dat je vastgoed moet ontwikkelen ten gunste van de eindgebruiker.’

Dat zou een logische zaak moeten zijn.
‘Zo was het niet. Tot voor kort legde de sector zich toe op stenen en installaties. Zo weinig mogelijk investeren, zo veel mogelijk rendement. Dat was de opzet. Nu krijgt men meer aandacht voor de zachte kant, voor het welzijn van de gebruikers van het pand.’

‘Verantwoorde voeding draagt bij aan het welzijn van de pandgebruiker. Dus liggen er ook kansen voor cateraars.’

Er was maar weinig aandacht voor het welzijn van de pandbewoner. Waaruit bleek dat?
‘Men dacht bijvoorbeeld niet na over de hospitality voorzieningen. Pas aan het einde van het bouwtraject kwam men erachter dat er ook nog een bedrijfsrestaurant moest komen.’

‘Lastig natuurlijk. Over routing, plaats, vierkante meters en indeling was niet nagedacht. Op het laatste moment roepen ze ons erbij en kunnen wij binnen de bestaande kaders oplossingen gaan verzorgen. Dat kan anders en beter.’

‘Enkele partijen, de voorlopers, denken daar nu anders over. Die staan bij het ontwerp al stil bij de vraag hoe ze het pand zo prettig mogelijk voor de gebruikers kunnen inrichten.’
Steeds meer bedrijven staan al bij het ontwerp stil bij de vraag waar de restauratieve voorzieningen moet komen. Andere doen dat nog steeds niet.

Er waait dus een frisse wind. Waar komt dat die vandaan? ‘Ik koppel dat aan de opkomst van de Well-certificering. In jaren 90 in VS ontstaan. Certificering van gebouwen gericht op het wellbeing, het welzijn van de gebruiker. Eind vorig jaar is deze certificering naar Nederland gehaald door de Blue Building Institute en deze standaard wordt momenteel aangepast aan Europese standaards.’

‘Wereldwijd neemt wellness of welzijn een enorme vlucht. Bewust omgaan met je lijf, gezondheid, vitaliteit zijn belangrijk geworden. Thuis, op het werk, onderweg, bij vrienden, waar dan ook.’

Zijn er al gebouwen die in Nederland volgens de Well-certificering tot stand zijn gekomen?
‘Nog niet, maar ze komen eraan. WTC Utrecht gaat volledig volgens deze certificering werken, een voorloper waar heel de markt naar kijkt.’

Gezonde voeding beïnvloedt de productiviteit.

Hoe kunnen cateraars dit het beste oppakken?
‘Door in hun propositie aan te geven dat ze volgens de Well-normeringen te werk gaan. Well-gecertificeerde gebouwen moeten zich houden aan een limiet op de aanwezigheid van ongezonde voeding. Ze dienen de medewerkers en de andere bezoekers uit te dagen om zich betere eetgewoontes aan te meten.’

‘De bedrijven profiteren daar ook van doordat voeding effect heeft op je prestaties. Fruit en groenten hebben een significante invloed op de productiviteit van medewerkers. Dat blijkt uit gegevens op het Well-platform. En die zijn wetenschappelijk onderbouwd.’

Gezonde voeding krijgt toch al veel aandacht binnen bedrijven en organisaties?
‘Dat valt wel mee. Wij deden onlangs onderzoek naar voeding op een technische universiteit. We verbaasden ons erover hoeveel frituursnacks er aangeboden en afgenomen werden. Gezonde voeding was nagenoeg afwezig.’

‘Dat gebeurt dan op een universiteit die wereldwijd hoog aangeschreven staat. Men weet dat voeding invloed heeft op je hersencapaciteit, maar men denkt niet na bij wat men aanbiedt. Mijn mond viel open van verbazing.’

Hoe ontstaat zoiets?
‘Producten uit de frituur leveren doorgaans een goed rendement op. Dat kun je van gezonde producten niet zeggen. Consequentie van het aanbieden van gezonde voeding is dat je als opdrachtgever dieper in de buidel moet tasten.’

Maken cateraars dat wel voldoende duidelijk?
‘Dat ligt misschien lastig. Ik denk dat hier een rol ligt voor ons als adviesbureau. We zullen opdrachtgevers duidelijk moeten maken dat er een prijskaartje aan gezonde voeding hangt. Aan de andere kant levert het geld op omdat de productiviteit van je medewerkers stijgt.’

‘Nieuwe generaties kiezen straks hun werkgever zelf uit. Ze laten zich daarbij ook leiden door wat die werkgever aan wellbeing doet. Kijk naar The Edge op de Zuidas. Daar zit Deloitte nu in. Een duurzame, prettige, gezonde omgeving waar mensen graag willen werken, omdat ze graag in dat pand willen zijn.’

Wat is jullie boodschap aan opdrachtgevers?
‘Doe eraan mee. Investeer in welzijn. Dat zorgt voor binding met je medewerkers. Medewerkers lopen minder snel weg, zijn minder vaak ziek, hebben minder snel een burn-out.’

Over productiebedrijven horen we in dit verband nooit zo veel. Hoe zouden die te werk moeten gaan?
‘Ook voor die bedrijven gaat het verhaal op. Ook die medewerkers vinden hun gezondheid belangrijk.'

'Bied ze gezonde producten aan waarmee ze voldoende calorieën binnenkrijgen om de arbeid te kunnen verrichten die ze moeten verrichten.’

Ook medewerkers van productiebedrijven vinden gezonde voeding belangrijk.

‘Dat betekent niet dat ze de kroket moeten verbannen. Nee, ze zouden hun medewerkers moeten uitdagen om op een andere manier met voeding om te gaan.’

Hoe snel zal het gaan met de Well Certificering in Nederland?
‘Well Certificering is vooral geschikt voor nieuwbouw. De kennis rondom deze certificering is nog in ontwikkeling. De komende drie jaar zullen het vooral pioniers zijn die ermee gaan werken. Daarna volgen anderen.’

‘Maar je hoeft niet per se gecertificeerd te zijn. Je kunt je gebouw ook verduurzamen en gezonder maken zonder dat certificaat.’


Zeven pijlers
De Well Certificering is opgebouwd uit zeven pijlers:
lucht, klimaat, water, voeding, licht, fitness en psyche. Het onderdeel psyche behoeft een nadere toelichting. Van Noort: ‘Dat onderdeel heeft te maken zaken als design, technologie en hoe je behandeld wordt. Hoe transparant is je organisatie? Is er een connectie met de natuur? Is er gelegenheid om rustig te werken.’

Dat laatste is van groot belang. Mensen die in lawaaiige omstandigheden werken, hebben een 66 procent lagere performance dan mensen die in alle rust hun werk kunnen doen, zo is gebleken.
* Michiel van Noort is Foodservice & Hospitality expert en thans eigenaar van First Mate Interim & Projectmanagement.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren