Naar inhoud
Nieuws • 03.01.19

Meer groenten, minder vlees zonder gemor

Nieuws • 03.01.19
Gasten in de bedrijfscatering en de horeca gaan zonder morren akkoord gaan met minder vlees en meer groenten op het bord. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en Greendish.

Gasten accepteren tot 113 procent meer groenten en 13 procent minder vlees of vis, zo stelden de onderzoekers vast. De uitkomsten werden op donderdag 3 januari gepubliceerd in De Volkskrant.

Voorwaarde is wel dat de gerechten lekker en verleidelijk worden bereid en gepresenteerd. Groenten kun je spannend maken door nieuwe mengsels en meer kleurvariaties toe te passen, zo werd duidelijk gemaakt.

Gegrilde pompoen
Bij een gerecht als kip-in-het-pannetje werd een klein deel van de kip vervangen door een flinke portie gegrilde pompoen. Een broodje zalm, zo meldt De Volkskrant, werd gepimpt met komkommer, rode ui, sla, kappertjes en zuivelspread.

Een broodje zalm werd voorzien van komkommer, rode ui, sla, kappertjes en zuivelspread. De hoeveelheid zalm werd beperkt.

Broodje bal
Ook het broodje bal in de bedrijfskantine was onderdeel van het onderzoek. De ‘kantinebal’ van Eurest met mosterd, augurk, en een plukje sla, maakte tijdens het onderzoek plaats voor een kleiner exemplaar met mosterdmayonaise, rode ui, gefermenteerde rode kool, komkommer en een dubbele hoeveelheid sla.

Tevreden
Ook vijf andere broodjes met vlees of vis werden door Eurest onderhanden genomen. Dit gebeurde in zes bedrijfsrestaurants. De tevredenheid van de gasten ging licht omhoog, zo stelden de onderzoekers vast.

CO2

Deze en andere ingrepen op het menu kunnen een behoorlijke impact hebben op de CO2-voetafdruk, aldus Joris Heijnen, de bedenker van het onderzoek. ‘Bij de productie van vlees komt gemiddeld vijf keer zo veel CO2 vrij dan bij het telen van groenten.’


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren