Naar inhoud
Nieuws • 26.03.18

'Goedkope frites, verkeerd signaal'

‘Patat niet aanmoedigen op school’

Nieuws • 26.03.18
Voedingswetenschapper Canan Ziylan gaat onderzoeken hoe de kantines van de Hogeschool Rotterdam gezonder kunnen worden gemaakt. Ze vindt het maar niets dat studenten op school goedkope patat kunnen eten. ‘Wat voor signaal geef je daarmee af?’

Samen met studenten onderzoekt Ziylan hoe de kantines van de Hogeschool Rotterdam gezonder kunnen worden gemaakt. Zelf geeft ze les op het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG, een onderdeel van de hogeschool) in Rotterdam, zo meldt www.profielen.hr.nl, een platform van de genoemde hogeschool.

Lekker en goedkoop
Ze snapt dat studenten patat consumeren, want het is lekker en goedkoop, zegt ze. ‘Maar het is niet gezond. En als één iemand patat meeneemt, dan ruikt het lokaal ernaar. Binnen no-time gaat de hele klas aan de patat. En dat moeten we niet aanmoedigen.’

Patat niet verbieden
Een eerder artikel van Ziylan over gezond eten op de genoemde website leidde tot heftige reacties. ‘Mensen zeiden: Bemoei je niet met mijn lunch en blijf van mijn patat af. Ik wil de patat niet verbieden, maar ik wil dat het iedereen makkelijker wordt gemaakt om gezond te kiezen. En om te ontdekken hoe dat kan, ga ik onderzoek doen.’

Vraagstukken
Tot de zomervakantie doet ze onderzoek met tweedejaars IvG-studenten. Alle bachelorstudenten van dat instituut gaan praktijkonderzoek doen naar gezondheidsvraagstukken. Gezonde voeding is daar een onderdeel van.

Stevige prikkel
Ziylan probeert uit te zoeken hoe je studenten en medewerkers bewust en onbewust kunt motiveren om gezondere keuzes te maken. Ze laat weten dat de beste prikkel om gezond te kiezen een financiële prikkel is. ‘En dat moet dan ook een stevige zijn. Een paar cent korting zet geen zoden aan de dijk.’

Strategieën
Het is niet de eerste keer dat onderzocht wordt hoe het kiezen van gezonde voeding gestimuleerd kan worden. Februari jongstleden presenteerde Veneca 14 strategieën om gezonde keuzes in het bedrijfsrestaurant te stimuleren.

Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren