Naar inhoud
Nieuws • 18.02.19

Maatregelen beschermen de ozonlaag

Regels koelen worden aangepast

Nieuws • 18.02.19
De regels aangaande koelen en vriezen worden de komende jaren aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op de gebruikte koudemiddelen, zo meldt het kennisplatform Grootkeuken.nl.

Dat koelen en vriezen aan regels zijn gebonden is geen nieuws. De bestaande regels hebben onder andere betrekking op de koudemiddelen die men gebruikt. De meeste installaties zijn uitgerust met synthetische koudemiddelen: (H)CFK’s, HFO’s, HFK’s en f-gassen.

De installateur moet beschikken over een F-gassencertificaat en de monteur over een F-gassendiploma, zo meldt het genoemde platform.

R22 mag niet meer
De Europese wetgever scherpt de regels aan. Het koudemiddel R22 mag al enkele jaren niet meer worden bijgevuld. Dat geldt ook voor de koudemiddelen die met R22 zijn gemengd: R401, R402, R403, R408 en R409. De verwachting bestaat dat men het gebruik van synthetische koudemiddelen op de lange termijn verder terug zal dringen.

GWP-factor
Op de wat kortere termijn staat er nog wat anders te gebeuren. Vanaf 2020 worden koudemiddelen verboden die een GWP-factor (Global Warning Potential-factor) hebben hoger dan 2500. Die factor geeft aan in hoeverre de middelen de ozonlaag afbreken en de atmosfeer bedreigen met als gevolg opwarming van de aarde. Daar wil de Europese wetgever paal en perk aan stellen.

Onduidelijk
Op het kennisplatform Grootkeuken.nl wordt uiteengezet welke consequenties dat heeft en welke onduidelijkheden er zijn met betrekking tot de regelgeving.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren