Naar inhoud
Nieuws • 28.11.18

Jos Ollebek van Zó Lekker

Waarschuwing voor kookextremisme

Nieuws • 28.11.18
Vers koken met regionale producten is prima, maar laat het niet ontaarden in kookextremisme. Dat zegt Jos Ollebek van Zó Lekker van Stichting Aan-Z in Terneuzen dat maaltijden bereidt voor thuiswonende ouderen Zeeuws-Vlaanderen.

Ollebek vertelt zijn verhaal in Uitblinkers nr. 8, het tijdschrift van WijGastvrij, organisatie voor medewerkers en managers die zich in de zorg bezighouden met eten, drinken en gastvrijheid.

Hij laat weten dat ‘macrobiotisch, biologisch en wat al niet meer tegenwoordig steeds vaker tot in het absurde worden doorgevoerd. Ook in de zorg’.

Niet overdrijven
Ollebek zegt daarover: ‘Terwijl je kookt voor mensen die vroeger de kast vol hadden staan met sausjes, soepen en smaakversterkers van Maggi, Honig en Knorr. Ben je 90 en moet je ineens macrobiotisch gaan eten. Nee, laten we niet overdrijven.’

Afstand tot arbeidsmarkt
In het concept van Zó Lekker is een grote rol weggelegd voor regionale producten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeente, maatschappelijke organisaties en plaatselijke producenten werken hierbij samen.

Roomboter
Ofschoon Ollebek waarschuwt tegen kookextremisme kookt hij ambachtelijk. Dat houdt onder meer in dat er geen zout wordt toegevoegd, zo nu en dan wel bouillonpoeder.Verder geen margarine, uitsluitend olijfolie, roomboter en room. De koks van Zó Lekker gebruiken veel kruiden en er wordt veel zelf gesneden. De aardappels schrapt men.






Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren