Naar inhoud
Nieuws • 08.12.17

Zintuigen kun je manipuleren

Zwaar bestek bevordert smaak

Nieuws • 08.12.17
Als je gerechten eet met behulp van zwaar bestek smaken ze beter. Zwaar associëren we met kwaliteit, aldus voedselwetenschapper Charles Spence in zijn boek Gastrofysica door het Algemeen Dagblad omschreven als eetbijbel.

Dat zwaar geassocieerd wordt met kwaliteit gaat niet alleen op voor eten. Het heeft ook betrekking op andere producten zoals afstandsbedieningen en autosleutels.

Manipuleren
In Gastrofysica beschrijft Spence hoe onze zintuigen zich laten manipuleren. Eten uit een kom zou beter smaken dan van een bord. Over het waarom zegt de auteur in het AD: ‘Het gewicht en de warmte zorgen voor troost en comfort. Daardoor waarderen we de gerechten meer.’

Samen eten we meer

Spence zegt dat we 75 procent meer eten wanneer we met drie anderen de maaltijd gebruiken. Dat heeft te maken met sfeer en gezelligheid. Hij heeft ontdekt dat mensen die met elkaar eten elkaars bewegingen spiegelen. ‘Kijk naar een tafel met meer mensen en je zult zien dat ze synchroon mes en vork naar hun mond brengen.’

Rond smaakt zoet
Vormen spelen ook een rol. Ronde vormen zorgen ervoor dat het eten en drinken zoeter smaken. Bij cappuccino met een ronde vorm in het schuim wordt minder suiker gebruikt dan bij bakkies met vierkante patronen.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren