Naar inhoud
Nieuws • 07.03.19

‘Zwaardere bescherming’ nodig voor cateringmedewerkers

Nieuws • 07.03.19
De belangen van dienstverlenende medewerkers in catering, schoonmaak, beveiliging en verhuissector zijn niet overal voldoende gewaarborgd. Daarom moet er een ‘zwaardere institutionele’ bescherming komen. Dat werd geopperd tijdens het congres ‘Van Principe naar Praktijk’ van de Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

Er werden vraagtekens gezet bij de werking van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Worden dienstverlenende medewerkers via de Code wel afdoende beschermd? Moet er niet een zwaardere institutionele bescherming komen, zoals de consument nu via de ACM wordt beschermd tegen kartelvorming op de markt?


Onafhankelijk toezicht
Kees Blokland, voorzitter van de Code, concludeerde dat er een onafhankelijk toezicht op het marktgebeuren in de dienstverlening moet komen. Vanuit het perspectief van medewerkersbelangen. Het ministerie van Economische Zaken zou dit in zijn rol als ‘marktmeester’ moeten meenemen, aldus Blokland.

Kwaliteit wegen

Tijdens het congres kwam één vraag sterk naar voren: hoe weeg je de kwaliteit goed mee bij de inkoop van facilitaire diensten? Prijs speelt daarbij nog steeds een grote rol. Maar juist bij de inkoop van diensten is het belangrijk om de kwaliteit goed mee te wegen. ‘Alleen daarmee voorkom je latere teleurstelling en vermijd je onrust onder de werkers die de scherpe prijs in de praktijk waar moeten maken.’

Prijs belangrijk
Kwaliteitscriteria leveren in de praktijk dikwijls weinig onderscheid op met als gevolg dat de prijs uiteindelijk toch de doorslaggevende factor blijft. ‘Belangrijk is’, zo wordt gemeld ‘een aanbesteding zo uit te schrijven dat je bij de inschrijvingen het kaf van het koren kunt scheiden.’

2019-3-kwaliteit-code-2-Blokland.jpg
Code-voorzitter Kees Blokland.

Doorgeschoten prijzenslag
Met het ondertekenen van de Code Verantwoordelijk Markgedrag spreken leveranciers, opdrachtgevers, intermediaire partijen en vakbonden zich uit hier op te letten. De Code werd zeven jaar geleden geïntroduceerd in de schoonmaak en glaswasserij om een einde te maken aan de doorgeschoten prijzenslag in die branche.

1400 ondernemingen
De Code heeft haar werkterrein sindsdien uitgebreid naar de wereld van de catering, beveiliging en projectverhuizing. Ruim 1.400 ondernemingen hebben de principes inmiddels omarmd.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren