Naar inhoud
special • 11.05.18

Praktische tips van Gourmet Salades

De ideale saladebar

special • 11.05.18
De vitaliteit van medewerkers is een speerpunt voor opdrachtgevers en cateraars. Wetenschappelijk onderzoek leverde 14 strategieën op waarmee het bedrijfsrestaurant kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving. De saladebar kan hierbij belangrijk zijn. Gourmet Salades ontwikkelde methodes om gasten te verleiden tot het kiezen van salades.

Het wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit van Amsterdam, in opdracht van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Een aantal van de 14 strategieën richt zich op het aantrekkelijk en overzichtelijk presenteren van gezonde keuzes, waaronder salades.

De saladebar kan daarbij een grote rol spelen. Gourmet Salades liet onderzoek verrichten door onderzoeksbureau Alert. De resultaten daarvan worden gebruikt om tot betere adviezen te komen. Cateringmanagers kunnen hiermee hun voordeel doen.

Juiste moment
Het Voedingscentrum presenteerde in 2016 de nieuwe schijf van vijf, een visuele representatie van een gezond eetpatroon.

Een van de veranderingen ten opzichte van de oude schijf van vijf was het verhogen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groente naar 250 gram.

Dat red je niet alleen met het avondeten. We moeten meerdere maaltijden per dag, zoals de lunch, gebruiken om tot die hoeveelheid groenten te komen. Salades als lunch of bij de lunch kunnen hierin bijdragen.

Impact gezonde voeding
De impact van de nieuwe schijf van vijf is groot in een tijd waarin gezonde voeding en een gezonde levensstijl belangrijk zijn geworden. Werkgevers willen vitale medewerkers die gedurende de werkdag fit blijven, zich minder vaak ziek melden en langer inzetbaar blijven op de werkvloer.

Cateraars worden uitgedaagd om hun steentje hieraan bij te dragen vanuit de invulling van het bedrijfsrestaurant.

Hannakoo Bakker en Lars Jansen: 'Niemand vertelt de cateringmanager tot in detail hoe hij gezonde voeding met succes kan introduceren. Wij doen dat wel.'

Invulling
De roep om gezond eten in het bedrijfsrestaurant wordt steeds luider. Lars Jansen, Business Development Manager bij Gourmet Salades: ‘Veel partijen roepen dat gezonde voeding belangrijk is. Maar niemand vertelt de cateringmanager tot in detail hoe hij te werk moet gaan om gezonde voeding met succes te introduceren. Wij doen dat wel, zodat die manager ook daadwerkelijk vooruitgang kan boeken.’

Gourmet Salades ondersteunt bedrijfsrestaurants bij het behalen van doelstellingen rondom vitaliteit en gezond aanbod, door de saladebar een aantrekkelijke keuze te laten zijn voor een breed publiek. Een goedgevulde saladebar kan echt het verschil maken, zo is gebleken.

Praktische handvatten
Gourmet Salades geeft praktische handvatten op basis van het behoefteprofiel van de bezoekers van het bedrijfsrestaurant. Jansen: ‘Dankzij ons onderzoek kunnen we op basis van een paar factoren al snel een goed beeld schetsen van de behoeften van het aanwezige publiek en de hierbij gewenste invulling van de saladebar voor de betreffende locatie.’

Hij voegt toe dat de saladebar in catering maatwerk is. Wat voor de ene locatie werkt, hoeft voor een ander bedrijfsrestaurant niet te werken.

Subtiel stimuleren
Om mensen te overtuigen gezonder te gaan eten is een stukje ‘opvoeding van de gast’ nodig. Een term die dan valt is ‘nudging’, ofwel een subtiel zetje in de goede richting geven. Voor cateraars betekent dit dat een bedrijfsrestaurant zo wordt ingericht dat het makkelijker wordt om de goede keuzes te maken en moeilijker om vette, of zoete producten te kiezen.

Vormen van nudging zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van de frisdrank naar de onderste plank van een koeling, of de gefrituurde producten op een onaantrekkelijke plek zetten.

Saladebar centraal
Een centraal geplaatste saladebar is tevens een vorm van nudging. Het zorgt ervoor dat de gezonde keuze opvalt. Met het advies van Gourmet Salades zal het assortiment in de saladebar aansluiten op de wensen van het publiek dat het bedrijfsrestaurant bezoekt.

In het bedrijfsrestaurant van Gourmet Salades/ Johma te Losser, waar we ten behoeve van deze reportage aanwezig zijn, hebben de cateringmedewerkers dat ondervonden. ‘We blijven bezig met bijvullen, zo gewild zijn deze salades’, laat een van hen weten, als we ons melden voor de lunch.

Voorheen werden de salades aangeboden in het lijnbuffet. Sinds februari vinden de medewerkers de salades terug in de saladebar die een opvallende plaats kreeg.

Vullend
De salade wordt nog vaak gezien als toevoeging aan de lunch, als bijgerecht. Mede daardoor laat een groep lunchgebruikers salades links liggen, zegt Jansen. ‘Wij tonen aan dat salades bij de lunch vullend en lekker kunnen zijn.’

Daarmee wordt de saladebar ook aantrekkelijk voor de traditionele lunchgebruiker. ‘Onze chefs weten hoe je hartige, mooie salades kunt samenstellen. Gourmet Salades verwerkt ingrediënten die zorgen voor een langdurig vol gevoel, zodat men bij de saladebar echt een maaltijdsalade kan samenstellen.’

De cateringmedewerkers zijn er druk mee. 'We blijven bezig met bijvullen.'

Granen
Productmanager Hannako Bakker: ‘Door salades op basis van granen, of pasta aan de saladebar toe te voegen, zien gasten sneller de mogelijkheid om een maaltijd te maken. Als de saladebar gevuld is met enkel rauwkost, zien mensen tet toch vaak alleen als bijgerecht. En daarbij wordt al snel gekscherend geroepen: dat is voer voor de konijnen.’

Samengestelde salades van Gourmet Salades verlagen bovendien de drempel voor gasten om zelf een salade in te scheppen. ‘Wij maken gebruik van bekende combinaties van ingrediënten met rijke smaken. Met een van onze salades als basis kun je eigenlijk niet meer zoveel fout doen.’

Onderzoek naar de gebruiker
Gourmet Salades liet onderzoeksbureau Alert op verschillende locaties onderzoek uitvoeren naar de saladebar. Bakker daarover: ‘Wij wilden weten wat de gast ervan weerhoudt om bij de saladebar op te scheppen tijdens de lunch. Daarnaast wilden we antwoord op de vraag hoe de inhoud van de saladebar zich verhoudt tot de typische gebruiker. ‘

Ideale saladebar
Middels een serie interviews op diverse cateringlocaties, met zowel medewerkers als gasten, ontstond een beeld van de ‘ideale saladebar’. Jansen: ‘Natuurlijk bleek er geen één ideale invulling te zijn. Dit is afhankelijk van het type gast dat veel bij de cateringlocatie eet. Op basis van de antwoorden, verkregen middels de diepte-interviews, hebben we drie profielen ontwikkeld.’

Bij ieder profiel past een invulling van de saladebar, met producten. De chefkoks van Gourmet Salades hebben meegedacht over een ‘hufterproof’ invulling.

Geen foute combinaties
Dit betekent dat binnen de invulling van een profiel, waarbij zowel rauwkost, toppings en samengestelde salades zijn betrokken, geen foute combinaties te maken zijn.

Behalve assortimentsadvies, kan er, dankzij dit onderzoek, veel gezegd worden over de drempels die mensen ervaren bij het kiezen voor een salade voor de lunch en hoe deze weg te halen.

Testen en vernieuwen
Bij Gourmet Salades, waar de meeste salades met de hand worden gemengd, zijn het testen en vernieuwen van salades belangrijke speerpunten.

Wat is lekker? Wat ziet er mooi uit? Hoe gaan we te werk met het toevoegen van dressings, kruiden, azijn en olie? Hoe maakt de chef deze salade in zijn keuken? Die vragen worden beantwoord.

Een continue proces waarmee Gourmet Salades tot de beste oplossingen komt voor de behoeften van zowel chef of cateraar als zijn gast, aldus Bakker. ‘Nieuwe producten worden met geselecteerde partners in het klein getest. Na eventuele aanpassing en bij succes wordt een nieuw product breed uitgerold.’

Voorgemengde salades
Een professionele keuken kan veel voordeel hebben van het werken met onze voorgemengde salades vanuit de adviezen die wij geven over de gerechten die zij zelf of hun gasten ermee kunnen maken, zegt Lars Jansen. ‘We kunnen terugvallen op tientallen jaren ervaring en alle kennis die we dagelijks opdoen in de markt.'

Vooral de laatste jaren heeft Gourmet Salades op het gebied van assortiment en know-how grote stappen gezet. 'We willen die kennis graag met onze klanten en gebruikers delen.’

Vraag informatie
Het assortiment van Gourmet Salades bestaat uit ruim 30 salades op basis van pasta, peulvruchten, groente, aardappel of granen. Vers, duurzaam, ambachtelijk en lekker. De salades kennen meerdere toepassingen, onder andere als basis voor een maaltijdsalade.

De accountmanagers van Gourmet Salades kunnen u voorzien van informatie over onderwerpen als consumentengedrag, beleving, communicatie, inspiratie en presentatie. Zie de website van Gourmet Salades, en volg hen op Instagram via @gourmetsalades.











Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren