Naar inhoud
trend • 25.06.18

Marjolijn Kemperman, Ziekenhuis Gelderse Vallei

‘Die samengestelde salades lopen als een trein’

trend • 25.06.18
Gezonde, lekkere gerechten krijgen de nadruk in De Verbinding!, het personeelsrestaurant van Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede, vaak omgeschreven als hét voedingsziekenhuis van Nederland. Salades behoren tot de hardlopers, vooral de samengestelde salades.

De 500 tot 600 dagelijkse bezoekers van personeelsrestaurant De Verbinding! kunnen kiezen uit een breed assortiment. Salades, groente, fruit, vis, vlees, broodjes, soepen, melk, smoothies maar ook snacks zoals kroketten. Want hoeveel waarde je ook hecht aan verantwoorde voeding, warme snacks horen erbij.

Kroketjes

‘Kroketjes horen er dus ook bij’, zegt Marjolijn Kemperman, plaatsvervangend cateringmanager. ‘Nederlanders zijn met een kroket in de hand geboren. Kom er niet aan, want dan heb je een issue.’

En los daarvan: ‘Betutteling werkt niet. Doe je dat wel dan bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt. Stimuleer verantwoorde, gezonde voeding, maar laat de mensen zelf kiezen.’

De hele dag
De 2500 medewerkers van De Gelderse Vallei kunnen de hele dag in het personeelsrestaurant terecht. Om te eten, koffie te drinken, te overleggen, te ontvangen, te vergaderen. Van 7.00 tot 15.30 uur zijn er cateringmedewerkers aanwezig. Daarna kunnen bezoekers gebruik maken van de koffieautomaat.

We maken even voor 11.00 uur een rondgang langs de free-flow buffetten die als eilandjes zijn verspreid over het restaurant dat vier jaar geleden is gebouwd.

Marjolijn Kemperman: 'Voor ons is het makkelijk dat we die samengestelde salades kant-en-klaar in de juiste samenstelling aangeleverd krijgen.’

De naam De Verbinding! refereert aan het feit dat het restaurant het oude met het nieuwe gedeelte van het ziekenhuis verbindt. Daarnaast staat de naam voor ontmoeten.

Toetjes
Medewerkers zijn bezig met het bereiden van toetjes: vanillekwark met verkruimelde Bastognekoeken en vanillekwark met bosvruchten en cake. Iedere dag andere varianten.

Mix van salades
Die dag staat er een zelfgemaakte salade op het menu op basis van geitenkaas, ui en zalm of gerookte kip. Even verderop de saladebar, gevuld met een mix van enkelvoudige, droge salades (sla, komkommer, tomaat, olijf, feta) en een dagelijks wisselend assortiment van samengestelde salades.

Juiste samenstelling
Deze samengestelde salades worden geleverd door Gourmet Salades. Al jaren. Kemperman: ‘Daar zijn we blij mee, want ze lopen als een trein. Omdat ze lekker en gezond zijn. Voor ons is het makkelijk dat we ze kant-en-klaar in de juiste samenstelling aangeleverd krijgen.’

Pasta en tonijn
‘Vooral de salades met pasta en tonijn en de pasta met room en prei doen het hier goed’, zegt Kemperman. ‘Maar eigenlijk geldt dat voor alle samengestelde salades.'

De kassa slaat het juiste bedrag aan.

Zonder voorbereiding
'Ik kan iedere cateringmanager aanraden om ermee te gaan werken', vervolgt ze . 'Het zijn gezonde, lekkere producten die je makkelijk, zonder voorbereiding kunt aanbieden.’

Wegen
De bezoekers scheppen de salades in bakjes en wegen ze bij het afrekenen. De kassa slaat meteen het juiste bedrag aan, het vergt geen extra handelingen. Kemperman: ‘We moesten wel gaan wegen om te voorkomen dat we de bietenbrug opgaan, want mensen scheppen soms enorm veel op.’

Even verderop ontwaren we gekoelde schappen met daarin onder meer portieverpakte broodsalades van Johma, tien soorten. Kemperman: ‘Ook die doen het goed. Vooral tonijn, beenham en saté gaan als een speer.’

Twaalfuurtje
Iedere dag is er een warme hap en verder zijn er specialiteiten zoals een twaalfuurtje op maandag en vis op vrijdag. Verrassen is goed, maar aan de andere kant willen de bezoekers weten waar ze aan toe zijn. ‘Ze hechten waarde aan regelmaat voor wat betreft het aanbod. Ze zijn daarin tamelijk dwangmatig.’

In De Verbinding! doen ze ook aan nudging. De consumptie van gezonde producten, zoals salades, wordt gestimuleerd, die van minder verantwoorde producten wordt ontmoedigd. Daarom beiden ze de snacks achterin het restaurant aan en de salades op een centrale, in het oog springende plaats.

Prijzen
De prijzen van de warme snacks zijn relatief hoog (€1,60), die van gezonde producten aan de lage kant. Voor een samengestelde salade betaalt men zo om en nabij de €1,25. Dit bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid die men opschept.

Informatie
Meer informatie over de samengestelde salades van Gourmet vindt u in de special De ideale saladebar op Allesovercatering.nl.

Daarin wordt aangegeven dat specialisten van Gourmet Salades ondersteuning kunnen bieden bij het samenstellen van een assortiment dat is afgestemd op uw doelgroep. De adviezen zijn gebaseerd op onderzoek en praktijkervaring.

Gourmet-7.jpg
Kemperman: 'Vooral tonijn, beenham en saté gaan als een speer.'

Gourmet-12.jpg
Zonder toetjes is de lunch niet compleet.

Gourmet-14.jpg
Kroketjes en eitjes completeren het aanbod. 'Betutteling werkt niet.'

Gourmet-17.jpg
In De Verbinding! bieden ze verschillende soorten salades aan.

Gourmet-19.jpg
Broodjes te kust en te keur.

Gourmet-18.jpg
Nog even en de lunchgasten stromen toe.


Terug naar overzicht

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren