Naar inhoud
watIsCatering • 24.02.16
Onderwijscatering Minder gevulde koeken

Onderwijscatering

Onderwijscatering lijkt op bedrijfscatering, maar het is wezenlijk anders. De consumptie van gevulde koeken en vette snacks is teruggebracht in het onderwijs.

Er zijn een paar verschillen tussen jong en oud. Oud let op de centen, het mag niet te veel kosten allemaal. Jong is wat guller, maar beschikt niet altijd over geld. Cateraars worden daarom geacht om studenten en scholieren te verleiden met een aanlokkelijk aanbod en prettige prijzen.

Gezond
Onderwijscatering gaat tegenwoordig vooral om gezonde voeding en gezond leven. De Gezonde Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum raast al enkele jaren met wisselend succes door Nederland. Deze brigade is onderdeel van een ondersteuningsprogramma van de overheid gericht op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Doel niet gehaald
De Schoolkantine Schaal is aan ruim 350 scholen uitgereikt. Deze scholen beschikken over kantines met een assortiment dat gezond is volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. 80 procent van het assortiment moet deel uitmaken van de Schijf van Vijf.

Maar de doelstellingen, die de Tweede Kamer heeft gesteld, zijn niet gehaald. In 2015 zouden alle schoolkantines in het vo en mbo – 2000 in getal - gezond moeten zijn.

Dat is bij lange na niet gelukt. Er ligt nog veel werk. De Gezonde Schoolkantine Brigade kan nog niet met pensioen.

Hogeschool of universiteit
Hogescholen en universiteiten zijn een categorie apart. Studenten van 18 jaar en ouder vormen samen met de medewerkers de doelgroep. Ze laten zich graag verrassen met een uitgebreid, gevarieerd, trendy en gezond assortiment. Soepen, salades, smoothies, gezonde snacks en exotische gerechten vormen hier vaak het aanbod.

De restaurants en de andere outlets op deze onderwijsinstellingen kennen dikwijls ruime openingstijden. Sommige zijn tot 22.00 uur of nog tot later geopend. Veel studenten werken tot laat in de avonden. Ook tijdens de weekenden en de vakanties zijn de gebouwen op een aantal plaatsen geopend, zoals bij Tilburg University waar meerdere cateraars actief zijn. Zij zorgen voor een gevarieerd aanbod.

Pacht betalen?
De wereld van onderwijscatering is divers. Aan de ene kant heb je kleine onderwijsinstellingen met om en nabij de 100 studenten, aan de andere kant heb je reuzen die honderden, zelfs duizenden studenten herbergen.

De meeste onderwijsinstellingen staan op het standpunt dat onderwijsgeld ten goede moet komen aan het onderwijs en niet aan facilitaire zaken, zoals catering. Daar is niet veel tegen in te brengen. Ze zijn dan ook niet geneigd de catering te subsidiëren. De cateraar is daarom verantwoordelijk voor de exploitatie. Hij moet dus de eigen broek ophouden.

Als het gaat om grote onderwijsinstellingen moet de cateraar in veel gevallen pacht betalen om de catering te mogen verzorgen. Degene die bereid is het meeste geld neer te tellen, maakt een goede kans de klus in de wacht te slepen. Daar is niet iedereen blij mee. Want krijg je zo de beste cateraar?

Nee, waarschijnlijk niet. Een zichzelf respecterende onderwijsinstelling stelt eisen aan zaken als assortiment, openingstijden, kwaliteit en prijzen.

Geld verdienen
Het lijkt voor onderwijsinstellingen aantrekkelijk om een forse pacht te vragen. Dat brengt immers geld in het laatje. En het is nog redelijk ook, want horecaondernemers betalen in de meeste gevallen ook pacht aan de pandeigenaar? Hoe aantrekkelijker de locatie, des te meer bezoekers deze trekt, des te hoger de omzet, des te meer pacht er gevraagd kan worden.

Dat klopt. Maar er is ook een keerzijde aan het vragen van hoge pacht. Een hoge pacht betekent dat de cateraar gedwongen is om hogere prijzen voor zijn producten te vragen of te bezuinigen. Bezuinigen op de producten of op de inzet van personeel hetgeen ten koste gaat van de service dan wel de openingstijden. Met als gevolg morrende en zelfs protesterende studenten.

Evenwicht
Als er sprake is van een pachtprijs dan zal deze evenwichtig moeten zijn, zodat de cateraar in staat is om studenten en medewerkers een aantrekkelijk en gezond aanbod voor te schotelen. Een evenwichtig programma van eisen is gewenst.

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren