Naar inhoud
watIsCatering • 24.02.16
Zorg

Zorg

Ook in de zorg is er sprake van catering. Mensen verblijven immers niet uit vrije wil in het ziekenhuis of een zorgcentrum. Dat geldt ook voor de bezoekers en de medewerkers.

De meeste zorginstellingen hebben de catering grotendeels in eigen beheer. Ze bereiden zelf de maaltijden of kopen kant-en-klare ingrediënten in om deze zelf te regenereren en te portioneren.

Streekproducten
De trends op het gebied van eten en drinken in de zorg hebben betrekking op duurzaamheid, streekproducten, vers bereiden en ambiance. Prettige omstandigheden in het restaurant en aan bed dragen bij aan de waardering van cliënten.Maar het gaat verder dan waardering.

Goede maaltijden en een dito ambiance zorgen ervoor dat cliënten zich prettiger voelen en wellicht minder vaak een beroep doen op de zorg en minder medicijnen hoeven te gebruiken.

Grotere rol voeding
De rol van eten, drinken en ambiance wordt in de zorg groter. Op steeds meer plaatsen wordt de voeding afgestemd op de ziekte van de patiënt. Soms spelen cateraars daarbij een rol. Zo heeft FoodforCare, een zusterbedrijf van Maison van den Boer, kleine gerechtjes ontwikkeld voor patiënten in het Radboudumc te Nijmegen. Meer ziekenhuizen zullen volgen.

Een andere ontwikkeling heeft betrekking op het toegenomen belang dat men hecht aan versbereide maaltijden. Koks worden weer belangrijk gevonden. En dat is een tijdje anders geweest. Veel instellingskoks konden de afgelopen jaren hun biezen pakken. Er ging in de zorg veel vakmanschap verloren

Versbereid
Nu komen de koks op sommige plaatsen weer terug omdat directies en raden van bestuur inzien dat cliënten versbereide maaltijden uit de eigen keuken belangrijk vinden. Ze zullen eerder kiezen voor een huis waar lekker wordt gekookt dan voor een huis waar eten een 6 of een 7 scoort.

Een andere ontwikkeling heeft betrekking op kleinschalig wonen en kleinschalig koken. Zorgmedewerkers of voedingsassistenten koken voor en met hun cliënten in kleine groepen van 8 tot 15 personen. Cateraar Albron heeft hiervoor – in 1993 - de formule Kookdame ontwikkeld. In verband met de opkomst van kleinschalig wonen en het toegenomen belang dat men hecht aan vers koken is de formule is nu weer helemaal hot.

Meer eten
Het is bekend dat de budgetten in de zorg onder druk staan. Toch zijn er tientallen initiatieven geweest die de rol van eten en drinken in de zorg groter maken. Het boek Meer eten minder zorg! Van Phyllis den Brok is wat dit betreft veelzeggend.

Zij ziet eten en drinken als een middel om doelen te bereiken zoals participatie, bewegen, sociale contacten, genieten, behoud van vaardigheden, eigen regie, gezondheid en versterking van de lokale economie.

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren