Naar inhoud
watIsCatering • 01.03.16
Wel of geen catering? Het kan te duur zijn

Wel of geen catering?

Wel catering natuurlijk! Lekker lunchen is goed voor het moraal. Maar het kan niet altijd. Het kan te duur of te omslachtig zijn voor kleine vestigingen met slechts een paar medewerkers.

Maar ook al beschik je slechts over een paar medewerkers dan nog is het prettig als die medewerkers iets te eten en te drinken kunnen krijgen. Een koffieapparaat is het minste. Denk verder aan automaten met dranken en wellicht snacks.

Kantinedame
Wat ook vaak gebeurt is dat een kantinedame of heer dagelijks een lekkere pan soep bereidt zodat de medewerkers iets warms kunnen nuttigen. Eenvoud kan doeltreffend zijn. Je moet alleen wel over de juiste persoon beschikken. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt, zo heeft de ervaring geleerd.

Onbemande kantine
Daarnaast zijn er onbemande kantines. Zelfbediening dus. Automaten doen het werk. Sommige concepten kunnen eenvoudig beheerd worden door de medewerkers die er gebruik van maken. Zij doen het erbij. Corvee dus. Ideaal en luxe is het allemaal niet, maar het is beter dan niets. En niet al te kostbaar.

Zelf doen of uitbesteden?
Veel bedrijven besteden de exploitatie van hun bedrijfsrestaurant uit aan een contractcateraar. Dat is makkelijk. De cateraar zorgt voor lekkere, betaalbare gerechten. Hij is op de hoogte van de cao contractcatering en weet ook op het gebied van hygiëne en duurzaamheid van wanten. De medewerkers van het bedrijf hoeven zich over de catering niet te bekommeren en kunnen zich toeleggen op hun corebusiness.

Toch heeft catering in eigen beheer voordelen. Concurrentieoverwegingen kunnen een rol spelen. Als een groothandel zijn bedrijfsrestaurant uitbesteed aan cateraar A kunnen de concurrenten van A zich gepasseerd voelen. Niet bevorderlijk voor de omzet. Misschien dus toch maar liever kiezen voor eigen beheer.

Een andere reden kan zijn dat men eigen mensen in dienst heeft, die aan werk geholpen moeten worden. Het kan ook zijn dat men niet wenst dat derden in het bedrijf aanwezig zijn. Dit bijvoorbeeld in verband met het lekken van vertrouwelijke gegevens.

Nadeel eigen beheer
Maar catering in eigen beheer brengt ook nadelen met zich mee. Wie zelf catert zal normaal gesproken ook zelf moeten inkopen en aan kwaliteitscontrole moeten doen. Hij zal voortdurend alert moeten zijn. Zijn de prijzen concurrerend? Houden de leveranciers zich aan de afspraken ten aanzien van kwaliteit en dergelijke?

Hygiëne
Een ander punt dat lastig kan zijn, is de hygiëne en het naleven van allerlei regels. Op het gebied van de hygiëne kan men ondersteuning vragen van gespecialiseerde bureaus. Dat geldt ook voor het nakomen van regels, denk aan de allergenenwetgeving.

Verstrekkers van voeding moeten weten welke allergenen – 14 worden er met naam genoemd - er in de gerechten aanwezig zijn, zodat ze mensen met één of meer allergieën tijdig kunnen inlichten en kunnen behoeden voor persoonlijke rampen.

Cookie-instellingen

Alles Over Catering maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren